Translate

zondag, augustus 30, 2009

Fight, Flight, Freeze | Een andere eenheid om in betrachting te nemen.

Alle goede dingen bestaan uit 3. Een ieder van ons ervaart wel eens angst, pijn OF angst voor pijn (Three in One Concepts). In die situatie wordt standaard aangenomen dat er twee opties zijn ... vluchten of vechten. Raad eens, er is een derde optie ... 'bevriezen' ...

In plaats van een lijn met twee uiteinden (vechten of vluchten) ben ik er stellig van overtuigd dat bevriezen (de derde optie) geen deel uitmaakt van de mogelijkheden en van totaal andere betekenis is dan de eerste twee.

Vluchten en Vechten zijn twee uitingen van omgaan met een bepaalde ongewenste situatie. Als je eerlijk tegenover jezelf bent, zul je merken dat Bevriezen tevens een optie is. Het is een optie die gebaseerd is op het niet kunnen handelen in de gegeven situatie. Je kunt geestelijk bevriezen, maar ook lichamelijk (zenuwen geven geen signaal door). Je hebt geen keuze anders dan te stagneren.

Ik zie daarom wederom een drie-eenheid die in betrachting moet worden genomen in situaties waar geen keuze ervaren wordt: Fight, Flight, Freeze.

Huib Salomons

Geen opmerkingen: