Translate

zaterdag, december 20, 2014

Yin Yoga | Spieren loslaten | Rekken van bindweefsel

Yin Yoga - Spieren loslaten en rek het bindweefsel

Bij 'Yin Yoga' gaat het erom dat je zoveel mogelijk spieren loslaat [en bindweefsel gedurende 3 tot 10 minuten aanspant, red.], in tegenstelling tot de meeste sporten waarbij je spieren aan- en ontspant.
"Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt," zegt Chris Ramkema. 
In zijn boek 'Yin Yoga: Outline of a quiet practice' legt Grilley dat verschil uit: "Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht."  
De begrippen Yin en Yang zijn overal op toe te passen.
Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke.
Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn 'aarde', 'donker', 'binnen' yin, en 'lucht', 'licht' en 'buiten' yang. 
Yange weefsels bijvoorbeeld spieren zijn gevuld met vloeistof, zacht en elastisch; yinne weefsels zoals bindweefsel (ligamenten, pezen en fascia) en botten zijn droger, harder, en stijver. Dus lichaamsoefening met focus op spierweefsel is meer 'yang' en lichaamsoefening met focus op bindweefsel is meer 'yin'.
[ pranamaya.com/what-is-yin-yoga ]

Flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel maakt ons fit

Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. "Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt," stelt Grilley. "Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten."
Yin Yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken. 

Vooral diegenen met zittend beroep hebben baat bij Yin Yoga. Zittend belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze.

Bij Yin Yoga laat je die spieren juist los [en is de focus op rekken van bindweefsel, red.]. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin Yoga kun je het beste 's ochtends beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt.
Bindweefsel verschilt van spierweefsel en moet anders worden uitgeoefend. In plaats van de ritmisch samentrekken en loslaten voor het rekken van spieren, reageert bindweefsel het beste op langzame en gestage belasting. Het lichaam zal het bindweefsel bij het aanhouden van een Yin pose - constante spanning gedurende een langere tijd - een beetje langer en sterker maken en dat is precies wat je wilt.
[ pranamaya.com/what-is-yin-yoga ]
Botten en bindweefsel hebben geen ritme en herhaling nodig, zij prefereren aanspanning en stilte. Door een gewricht in contractie te brengen, brengen we het bindweefsel onder spanning - verlengen het. In tegenstelling tot de spieren, die elastisch zijn - ze kunnen verlengen en vervolgens terug te trekken -, zijn ligamenten juist plastisch: zij strekken en blijven uitgerekt, net als kauwgom. [ pranamaya.com/what-is-yin-yoga ]

Yin Yoga - grenzen verkennen en verleggen

In Yin Yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin Yoga-les dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.
Yin Yoga confronteert je met jezelf -"Net als alle yogavormen kan het je inzicht geven in wie je bent en wat je gelukkig maakt. Yin Yoga geeft je nog meer die kans, omdat je langer in de houdingen blijft. Daardoor kom je jezelf en je rusteloosheid tegen. Je merkt dat je toch ambitieus bent of dat je jezelf constant vergelijkt met de persoon naast je. En op zo’n inzicht zit niet iedereen te wachten."Aldus Chris Ramkema, Yin Yogadocent, in YOGA Magazine Nr. 1, 2010.

Yin Yoga voor een betere gezondheid

Zelfs als je slecht een paar minuten, een paar keer per week Yin Yoga beoefent, zal je aangenaam verrast zijn hoe anders je je voelt als je gaat zitten om te mediteren. Gemakkelijker mediteren is echter niet het belangrijkste voordeel van Yin Yoga. Als Hiroshi Motoyama en andere onderzoekers  gelijk hebben - als het netwerk van bindweefsel komt overeen met de meridianen van de acupunctuur en de nadi's van yoga - dan  is versterking en stretching van bindweefsel op lange termijn van cruciaal belang voor ons aller gezondheid.  [ pranamaya.com/what-is-yin-yoga ]


Yin Yoga in Nederland

Grondlegger van 'Yin Yoga' is de Amerikaan Paul Grilley [ paulgrilley.com/ ], die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur.

Onderstaand een lijst van internetsites van studio's waar je mogelijk terecht kunt voor meer informatie danwel een proefles:

 Aandacht voor bindweefsel vanuit kinesiologisch standpunt


'Contractuur' is de naam van het proces, waarbij ligamenten krimpen als gevolg van niet genoeg verlengd worden. [Blijvende samentrekking] Het bewegen van een gewricht door zijn 'bereik van de beweging' - op zich - is niet toereikend voor het rekken van gewrichtsbanden, maar de langzame, met aandacht op het bindweefsel en langere tijd aangehouden tractie is dat wel. De ligamenten worden langer, verhogen de mobiliteit, en verminderen de pijn.  
Yin Yoga heeft twee kardinale regels:
(
1) Blijf in een pose lang genoeg om een stretch te laten (3-10 minuten) zijn, 

(
2) Zet het beoogde gewricht in tractie en ontspan de omliggende spieren. 

Yin Yoga moedigt yogi's aan hun eigen specifieke fysiologische gegevenheden met alle zwakheden te accepteren en creatief  te zoeken naar mogelijkheden om met comfort en gemak een pose te kunnen vasthouden: door te spelen met de hoek van de gewrichten en gebruik te maken  van hulpmiddelen als ze nuttig zijn voor het creëren van de bewegingsruimte. [ pranamaya.com/what-is-yin-yoga ]


Bron: http://www.yogaonline.nl/web/Oefeningen/Yogasoorten/Yoga-Stijl/Yin-yoga.htmChris Ramkema, http://www.yogashala.nl/
Grilley, 'Yin Yoga: Outline of a quiet practice', paulgrilley.com/
Grilley, Grilley’s DVD Yin Yoga- The Foundations of a Quiet Practice
Dr. Motoyama, 'Awakening of the Chakras and Emancipation'
Dr. Motoyama, 'YinSights: A Journey into the Philosophy and Practice of Yin Yoga'
, 'Islands of Grace: Restorative-Yin Yoga Journal'
Esther Eckhart, http://www.ekhartyoga.com

Geen opmerkingen: