Translate

woensdag, november 26, 2014

Tweaklite | kleur | littekens | wondermeridianen

Henk van der Eng - docent bij Tweaklite - vertelde over protocollen voor het werken met de Tweaklite.

Tweaklite

tweaklite_straight
De Tweaklite is een instrument voor het toepassen van kleurlicht voor alle gebruikelijke vormen van kleurentherapie van nu en in de toekomst. Geschikt voor praktijk-, thuis- en mobiel gebruik.
Specificaties
 • 3 Watt Edison LED
 • Lumen: tot 160
 • LED levensduur 20.000 uren
 • Lithium-ion accu voeding 9,6 Wh
 • Voor 120 minuten behandeltijd
 • Laden via micro-USB
 • Automatische uitschakeling
 • Weerbestendig aluminium
 • Gewicht 85 gram
 • L 112 mm, D 22 mm
Weergave
 • 16 miljoen kleuren 
 • Wisselkleur functie 
 • Pauzestand, buzzer 
 • LED statusindicatie
[ Zie: http://tweaklite.nl/toepassing-2/ ]

Kleur

Henk van der Eng ziet kleur als een vorm van 'voeding'. Het laadt je batterij op en verhoogt je weerstand. Dat het werkt, verklaart hij aan de hand van een onderzoek van de NASA uit 2004. Hieruit blijkt dat 'de toepassing van drie soorten rood LED-licht op de huid bij respectievelijk astronauten en duikbootbemanningen een snelgenezend effect heeft op hun bloeddoorstroming, wondheling en kalkinghuishouding, die worden ondermijnd door gebrek aan zwaartekracht en drukregulatie.

Werken met kleur via huidzones en acupunctuurpunten brengen lichaam en geest weer evenwicht. ‘Kleuren hebben een algemeen en specifiek effect op ieder mens, afhankelijk van zijn constitutie. Kleuren versterken, vitaliseren en harmoniseren. Dat weet ook de cosmeticabranche, waar het huidverjongend gebruik van kleur een hele industrie is geworden, compleet met onderzoeksresultaten.

Het I-Healthsysteem laat het lichaam door metingen precies vertellen welke kleuren het nodig heeft en op welke plek. De LED-kleuren die – afhankelijk van de klacht – in specifieke volgorden worden toegediend, worden opgenomen door onder meer de huid en reguleren het vegetatieve zenuwstelsel. Hierdoor komen de natuurlijke helings- en herstelprocessen weer op gang. Een succesvolle toepassing is de behandeling van jetlag.

Buitenlandse therapeuten hebben de mogelijkheid van het systeem om de persoonlijke kleur van iemand vast te stellen aangegrepen om de prestaties van topsporters te verhogen. Door toediening van deze kleur wordt het emotionele brein – waarmee je overleeft – geprikkeld, waardoor in zeer korte tijd balans ontstaat tussen de twee hersenhelften en totale concentratie kan ontstaan.
[ http://www.volkskrant.nl/... kleurentherapie/ ]

 Littekens 

Littekens worden in de acupunctuur gezien als "potentieel" orgaan-meridiaan stoornissen: een fysieke of energetische verstoring van een meridiaan onder inwerking van trauma op het weefsel. 
[ http://www.acupuncturetoday.com ]
Trauma kan verwijzen naar: [ http://nl.wikipedia.org/wiki/Trauma ]
- Verwonding van een weefsel;
- Psychotrauma, een psychische letsel.
Kortom ... littekens kunnen fysiek, emotioneel, mentaal, psychisch, energetisch ... [noem maar op] van aard zijn. Het niet goed doorstromen van energie beperkt ons bio-energetisch veld. Om vrij te zijn van deze beperking moeten deze littekens worden ontstoord.

Henk van der Eng is van mening dat als we toch complementair bezig zijn, het goed zou zijn om een reden een behandelaxioma te hebben in de zin van "zorg voor een goede doorstroming van energie, ontstoor alle mogelijke littekens in het bio-energetisch veld van de cliënt".

Wondermeridianen

Wondermeridianen zijn 8 Extra-meridianen in de acupunctuur die bestaan naast de 12 hoofdmeridianen, waar een ieder van ons bekend mee is. Ze zijn een overblijfsel van ons voorgeboortelijk zijn [Early Heaven]. De tijd waarin de hoofdmeridianen [Later Heaven] nog niet waren.

Deze wondermeridianen hebben drie belangrijke fysiologische functies.
 1. Ze zijn te beschouwen als energiereservoir. (Vergelijk de twaalf normale meridianen met 'rivieren', dan zijn de acht extra meridianen 'meren of zeeën met getijden stromen').  
 2. Naast opslag van energie voor het lichaam (1.), reguleren ze en geven energie vrij als het lichaam het nodig heeft, ter handhaving homeostase, zowel in gezondheid en bij ziekte.
 3. Ze voorkomen uitlekken van energie en elimineren agressieve energie als onderdeel van de homeostase functie. [ hammer-Bextras.pdf ]
Deze extra meridianen hebben geen connectie met inwendige organen, in tegenstelling tot de twaalf hoofdmeridianen die wel allemaal gerelateerd zijn aan interne organen. Ze hebben geen eigen punten - met uitzondering van Ren mai (CV) en Du mai (GV) - en hebben ook geen element commando punten zoals de twaalf hoofdmeridianen. Zijn dus niet gerelateerd aan enig element: hout, vuur water, metaal of aarde.

Elk wondermeridiaan heeft een Master-punt, met uitzondering van de Yang Qiao (UB-62) en Yin Qiao (Ki-6), die niet worden gevonden als gewone punten op deze speciale meridianen. Al hun punten zijn te vinden op de twaalf hoofdmeridianen - behalve de Du mai en Ren mai, alleen deze laatste twee hebben Luo- of Connection-punten.

Deze Luo-punten zijn de belangrijkste verbindingen tussen de andere zes extra meridianen en de twaalf belangrijkste meridianen. Elk van deze meridianen communiceert ook met de anderen door diepere anastomatische kanalen, en de richting van de stroming is tij-achtig.

'Luo-punten en Bronpunten - Zoals beschreven op de pagina over Yin en Yang vindt er bij de uiteinden van armen een transformatie plaats van Yin naar Yang en bij de benen van Yang naar Yin.
Elke hoofdmeridiaan heeft een Luo-punt. Vanaf dit punt is er een interne verbinding naar het bronpunt van de (yin-yang-) gekoppelde meridiaan. Daarnaast vertrekt vanaf een luo-punt een 'extra' meridiaan die energie vanuit dieper gelegen lagen verspreidt naar de oppervlakte.
– Luo- en bronpunten worden doorgaans gebruikt om een verstoring tussen yin-yang-gekoppelde meridianen op te heffen.
– Luo-punten spelen een belangrijke rol bij het naar buiten drijven van externe pathogene factoren. Zo kan in geval van griep via het prikken van een luo-punt gestimuleerd worden dat het lichaam voorrang geeft aan het naar buiten werken van de ziekmaker.
– De Bron-punten hebben een extra voedende werking op een meridiaan.
'
[ http://www.jreinders.nl/acupunctuurpunten.html ]

De Ren mai, Du mai en Chong mai hebben dezelfde oorsprong in de buik, specifiek: in de baarmoeder/onderbuik/ovaria-testes-nieren.
 • Ren mai (Conceptievat) omvat de voorkant (yin-zijde) van het lichaam.
 • Du mai (Gouverneursvat) omvat de achterkant (yang-zijde) van het lichaam.
 • Chong mai (Penetratievat) stroomt met de nier meridiaan zowel omhoog en omlaag om Yongquan (Ki-l).
 • Dai mai vormt een ring om de buik, als een 'riem om de buik' en reguleert de galblaasfunctie.
 • De Qiao mai zijn yin en yang van de linker- en de rechterkant van het lichaam.
 • De Wei mai zijn yin en yang van de interne en externe onderdelen van het lichaam.
Ren mai , Du mai, Chong mai en Dai mai vinden hun respectievelijk gekoppelde tegenmeridiaan in Yin Qiao, Yang Qiao, Yin Wei en Yang Wei.

Meridian Master Point Couple Point Coupled Meridian
Ren (CV) Lung 7 Kidney 6 Yin Qiao
Du (GV) Small Intestine 3 Bladder 62 Yang Qiao
Chong (PV) Spleen 4 Pericardium 6 Yin Wei
Dai (Belt) Gallbladder 41 Triple Heater 5 Yang Wei

 Wondermeridianen en Tweaklite

Henk van der Eng vertelde dat de protocollen van Tweaklite,nl zijn geschreven om de ontwikkelde 'tweaks' hun werk te laten doen om de Master-punten en de Couple punten van de wondermeridianen.

Tweaks - TweakLite BV ontwikkelt specifieke 'Tweaks', gebruik makend van afwisselende kleurlicht patronen. De therapeut kan deze inzetten om een cliënt gericht te behandelen. Tweaks zijn er voor fysieke- en psychische problemen, alsook voor ondersteuning op spiritueel gebied.
[ http://tweaklite.nl/het-concept/ ]

Na deze verlichtende inleiding is het nu tijd om te ondervinden of het werken met de Tweaklite werkelijk de positieve uitwerking heeft op het 'oplossen van littekens' om zodoende het bio-energetisch veld van de persoon in homeostase te herstellen, zoals het wordt aangeboden.

(c) 2014-11, Huib Salomons - Practitioner Gespecialiseerde Kinesiologie

Geen opmerkingen: