Translate

vrijdag, maart 28, 2014

kruisloop Cross crawl X II psoas scm middenrif ademhaling deep front line

Als we "cross crawl" doen, stimuleren we de 'Deep Front Line'

In 'Anatomy Trains' beschrijft Thomas W. Myers hoe al onze spieren in het lichaam bij elkaar worden gehouden door bindweefsel.
Mocht je in de gelegenheid zijn om net als Myers het lichaam te ontleden, zorg dan dat je het weefsel zo vrijmaakt dat het bindweefsel-traject heel blijft. (Zie plaatje onder.)

Het doel van deze interconnectivity (onderlinge verbondenheid) is volgens Myers, 'het behouden van de tensegrity (structurele integriteit)'.

'Anatomy Trains' onderscheidt verschillende lagen als meridianen in het lichaam:
  • Superficial Back Line (SBL)
  • Superficial Front Line (SFL)
  • Lateral Line (LL)
  • Spiral Line (SL)
  • Superficial Front Arm Line (SFAL)
  • Superficial Back Arm Line (SBAL)
  • Deep Front Arm Line (DFAL)
  • Deep Back Arm Line (DBAL)
  • Deep Front Line (DFL)
  • Functional Line (FL

Chong Mai komt overeen met de Deep Front Line

Als we het lichaam via de 'Cross Crawl' in balans brengen dan gaat het over de energie in de 'Deep Front Line'. In de acupunctuur (TCM) is deze meridiaan vergelijkbaar met die van de Chong Mai.

De Chong Mai (Penetration Vessel) is één van de vier hoofd extra meridianen (Governor Vessel, Central Vessel, Penetration Vessel, Girdle Vessel). Deze acupunctuurmeridiaan heeft invloed op de buik, borst, genitaliën, hart, binnenkant dij, diverse systemen (reproductie, spijsvertering en ademhaling) [1]

Deep Front Line heeft als thema 'ademhaling'

"De 'Deep Front Line' gaat van de benen, naar de romp, naar de cervicale regio:
Posterior tibialis > interosseuos membrane > Knee capsule > adductor hiatus > intermuscular septum > femoral triangle > psoas > anterior longitudinal ligament > diaphragm > pericardium > mediastinum > parietal pleura > fascia prevertebralis > scalenes.
Deep Front Line
Het thema van de 'Deep Front Line' is ademhaling. We halen adem om in leven te blijven, maar we halen ook adem voor goede beweging.

Alhoewel deze lijn vanaf het onderbeen vanaf de tibialis posterior begint, meent Myers dat deze lijn in grote mate functioneel begint vanaf de voorzijde van de wervelkolom als diepe lijn in overeenkomst met onze ontogenese (ontwikkeling van een organismen).

Verkeerde ademhalingspatronen kunnen zowel verschillende fysiologische problemen (verminderde beschikbaarheid van zuurstof, respiratoire alkalose, "angst ademen", hoofdpijn en algemene vermoeidheid, enz.) creëren, als biomechanische problemen.

Slechte thoracale wervelkolom beweging, exta voorwaartse hoofdhouding - omdat ondersteunende ademhalingsspieren (SCM, Scalenes, Bovenste-trapezius) te gespannen zijn - , veranderde schouderfunctie en scapula positie/mechanica, verhoogde spanning van de erector spinae en verminderde bekkenbodemkracht leidt tot mogelijke instabiliteit in de lumbale wervelkolom.

Borstademhaling en implicaties voor de 'Deep Front Line'

Borstademhaling heeft over de gehele lijn een negatief effect op vooral de vier exta aangehaalde spieren: Posterior tibialis, Psoas, Diafragma/Middenrif en Scalenes/SCM.

Wanneer het middenrif niet goed functioneert, dan haalt de cliënt voornamelijk adem via de borst en de Scalenes nemen de ondersteuning bij de ademhaling over. Deze spieren kunnen dan hypertoon (gespannen) raken en in deze spieren kunnen triggerpunten ontstaan die symptomen creëren die lijken op 'thoracic outlet syndroom', 'carpaal tunnel syndroom', evenals pijnscheuten/pijn in de bovenrug (nabij de mediale rand van de scapula).

Bij de borstademhaling beweegt het middenrif niet naar beneden (zoals bij buikademhaling), waardoor de erector spinae hypertoon worden. De cliënt kan dan hyperlordose worden, omdat er in de onderrug verhoogde spanning is en naar voren gekantelde bekken. Dit is het 'Lower-crossed syndroom' [Janda], waarbij er minder ruimte voor het middenrif is om tijdens de juiste ademhaling (middenrif- of buikademhaling) evenals hypertone heupbuigspieren en zwakke 'glutes'.

Het middenrif, Psoas en Quadratus lumborum (QL) delen een fasciale aansluiting aan de lumbale wervels. Wanneer de juiste middenrif ademhaling niet wordt waargenomen, zijn deze spieren gevoelig voor zwakte en triggerpoint ontwikkeling - die allemaal een rol spelen in de rug- en heuppijn.
Myers beschrijft de 'Deep Front Line' van beneden naar boven, maar als we deze lijn van boven naar beneden bekijken dan zien we dat de psoas, de iliacus, en de QL als een geheel vanaf de 12e wervel/rib vertrekken. Hierdoor zou de QL ook als onderdeel van de diepe frontlinie worden beschouwd.
Over Pronatie
Ten slotte heeft hyperlordose en het anterieur kantelen van het bekken effect op de gehele onderste extremiteit. Zo zal het extra anterieur kantelen van het bekken vaak leiden tot een grotere pronatie van de voet, waardoor de cliënt om met platvoeten toont.

In overpronatie wordt de tibialis posterior op grotere rek gezet (de tibialis posterior helpt de voet supinate en een antagonist voor de peroneals helpen de voet proneren). Deze platvoet houding kan triggerpoints creëren in de posterior tibialis, evenals andere voet en onderbeen kwesties zoals: plantaire fascitis (hoewel ook aangetoond is dat over-supinatie dit probleem kan veroorzaken) en shin splints of mediale tibiale stress-syndroom .

Dit anterieur bekkenkantelen en voorwaartshoofd-houding - waar te nemen bij mensen met een hogere borst ademhaling - kan een anterieure gewichtverschuiving van het hele lichaam creëren. Dit zorgt ervoor dat de plantaire flexoren - gastrocnemius en soleus - te strak worden, omdat ze moeten zorgen dat we niet voorover vallen. Hypertone plantaie flexoren kan enkel dorsaalflexie verminderen, wat er toe leidt dat het individu om de voeten naar buiten draaien en in grote mate proneren voor een betere dorsiflexie (of nep dorsiflexie)." [2]

De Kruisloop (Cross Crawl) activeert de 'Deep Front Line'-spieren

We hebben gelezen dat de 'Deep Front Line' spieren de nodige aandacht vereisen, wanneer onder andere deze spieren abnormaal functioneren (hypertoon/hypotoon) en als daardoor de ademhaling niet optimaal kan zijn.

Om de 'Deep Front Line' te activeren bestaat er de techniek van Kruislopen (Cross Crawl). De beweging is er vooral op gericht te dieper gelegen spieren te activeren (psoas, middenrif) en in enige mate de erector spinae. Door het hoofd te draaien activeren we ook de ademhaling ondersteunende spieren (Scalenes/ SCM).
Uit eigen kinesiologisch onderzoek kwam naar voren dat voornamelijk de nekspieren moeten worden gactiveerd als de spiertest "zwak" test op de "X" en de bekkenspieren (Psoas, QL en Iliacus als de spiertest "sterk" test op "II".
Bij de Kruisloop (Cross Crawl) wordt afwisselend de linker elleboog langzaam naar de rechterknie gebracht en omgekeerd. Door het overschrijden van de "middellijn' van het lichaam wordt de samenwerking van linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd. Door het activeren van de 'Deep Front Line' spieren wordt de ademhaling geactiveerd en de houding gecorrigeerd. [4]

Huib Salomons
-----------------------------------------
[1] http://www.yinyanghouse.com/acupuncturepoints/theory_ev
[2] http://robertsontrainingsystems.com/blog/the-deep-front-line/
[3] http://www.lopenzonderpijn.nl/pronatie-overpronatie-doorgezakte-voet.html
[4] http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Hersenen/oef1.html

Geen opmerkingen: