Translate

dinsdag, januari 04, 2011

Burnoutverschijnselen wat en hoe met Gespecialiseerde kinesiologie

Op www.dokter.nl kwam ik volgende beschrijving tegen van iemand met Burnout-verschijnselen:

"Waar ik mee zit is dat ik iedere dag super-nerveus ben. Zenuwen gieren door mijn bloed, moeilijk om te slapen en om te functioneren. Daarnaast moeite met mensen om me heen en gesprekken voeren. Geluid is een hel! ..." [http://snipurl.com/1rsukm]

Hoe zou ik deze Burnout-verschijnselen aanpakken vanuit mijn tak van "sport" [Gespecialiseerde Kinesiologie].


Met Gespecialiseerde Kinesiologie richt de practioner zich op het geheel van Mind Body Spirit [ook wel: Denken-Voelen Lichaam, Intuïtie-Geest]. Ik zal vragen de persoon de schoenen uit te trekken en zo op de tafel te gaan liggen. Daarna zal ik beginnen te spiertesten met de armen, benen en voeten van de persoon. Deze test is een vast "ritueel" tijdens de hele sessie, want op basis van de uitslag bepaal ik wat ik als volgende ga doen!


Als ik mij afstem op deze persoon - want dat doe je als je aan het spiertesten gaat -, dan heb ik bij deze persoon een sterke indruk achter de rug. Ik weet dat het gaat over een bepaalde periode in het leven van de persoon, want ik kan de persoon vanuit het verleden naar die periode laten kijken.
Ik zal deze persoon zijn lichaam willen laten beleven als in haptonomie en/of Reiki en wel specifiek de rug. De persoon zal zich bewust worden van emoties die bij hem spelen, want zijn buikholte speelt hierna op.
Als ik mij afstem op de persoon met betrekking tot geluid, dan kom ik uit bij de nek en zal daar rust willen creëren met Reiki of soortgelijk. Een en ander wil niet zeggen dat ik een Reiki-master ben, maar dat ik met mijn en zijn aandacht bij die gebieden zal werken aan het oplossen van spanningen, die ik aldaar gewaar word.
Ook zal ik aandacht schenken aan de "betekenis" van de periode en het loslaten van die ervaring.


Voor de rest zal ik met de Stroom meegaan en correcties aanbieden, zoals Mind Body Spirit ze van mij wenst te ontvangen. Want spiertesten is het herkennende deel van de actie, de correcties zullen de verandering in de uiteindelijke beleving van de persoon moeten realiseren.


In principe vraag ik de persoon in eerste instantie drie keer op tafel te komen liggen, waarna hij vrij is om objectief te kunnen zeggen of deze werkwijze iets voor hem is of niet. Natuurlijk mag hij vaker komen, maar ik ben realist genoeg om te herkennen dat ook mijn werkwijze niet heilig is.


En dit is dan een voorbeeld van hoe ik met deze persoon zal omgaan. En zoals iedereen anders is, zo geeft de spiertest telkenmale aan welke weg we zullen bewandelen. Want ik kan me nu wel afstemmen op de persoon, maar dat wil niet zeggen dat Mind Body Spirit direct in staat is om deze weg te bewandelen. Misschien zal er uiteindelijk eerst een inleidend traject moeten worden bewandeld.


Ik heb verschillende methoden van werken en afhankelijk van de persoon wordt een of een combinatie van methoden toegepast. Zo kan ik Hypnotisch/NLP technisch werken, ik kan me puur richten op Bodywork/Shiatzu en sinds kort zet ik ook APS therapie in.


Zoals het met alles gaat, je moet het eerst meegemaakt hebben om erover te kunnen oordelen!


Huib Salomons, Apeldoorn

Geen opmerkingen: