Translate

woensdag, januari 05, 2011

Aanraken voor gezondheid | stresssbehandeling | Touch for Health

Burnout-verschijnselen te lijf gaan

Touch for Health HandboekMet andere woorden kom weer terug in je lichaam! Bij stressbehandeling kan het belangrijk zijn om je te laten aanraken voor gezondheid. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je hier niet aan wilt overgeven als je niet aangeraakt wil worden. Dat is logisch, maar wat ook logisch is, is dat je je kunt voorstellen dat als je je "niet lekker in je vel voelt", dat je weer probeert contact te krijgen met je lichaam.

Deze herkenning is gebaseerd op de kennis dat we de combinatie zijn van van Mind Body Spirit. Het lichaam is de fysieke kant van deze combinatie. Je kunt er simpelweg niet onderuit.

Als je emotioneel (Mind = Denken-Voelen) in de put zit, kom dan terug naar de aarde door je te laten aanraken. Dit is veelal het geval als je verschijnselen van burnout ondervindt. Dit is geen opdracht, maar een feit.

"Een boom haalt zijn zuurstof uit de lucht, maar zijn water en voeding uit de aarde".

Er zijn verschillende manieren om weer terug te komen in je lichaam. Om je lichaam weer lekker te laten voelen of tenminste je lichaam te voelen. Denk aan haptonomie, Reiki, massage, acupunctuur, EFT en de combinatie van dit alles is Touch for Health.

Aanraken voor gezondheid

Toen het boek "Toets van Gezondheid" in 1980 op de markt kwam, was ik een van de velen die het boek sindsdien hebben aangeschaft. Dit boek was jarenlang de Nederlandse handleiding bij cursus "Touch for Health". Het geeft aan dat er een verband bestaat tussen specifieke spieren en hun specifieke meridianen uit de Traditional Chinese Medicine (TCM: Acupunctuur).

Tegenwoordig is er een nieuwe versie uit: "Touch for Health handboek", ISBN 9069635941.

Een andere vertaling voor Touch for Health is "aanraken voor gezondheid". Het mooie van deze vertaling is dat het recht geeft aan dat wat we doen. Je laat je immers aanraken [ook wel: spiertesten en vasthouden] om jezelf weer in balans te voelen, want door te spiertesten kun je uitvinden welke punten op de acupunctuurmeridianen je kunt aanraken (vasthouden danwel masseren) om de spier weer "normaal" te laten testen. Er zijn natuurlijk andere mogelijkheden die een spiertest "normaal" laat testen, als in "in homoeostase". Denk daarbij aan Neurolymphatische punten, Neurovasculaire punten, Voorhoofd-Achterhoofd Aanraking.

Geloof het of niet, maar een lichaam in homoeostase heeft de basisvoorwaarden om je snel weer in balans te Denken-Voelen. Dus kom terug in je lichaam, "maak weer contact met je aarde" en laat je Aanraken voor Gezondheid!

Huib Salomons, Apeldoorn
orthokin.nl
Geen opmerkingen: