Translate

zondag, maart 15, 2009

"MANUELE LYMFEDRAINAGE (MLD) in de praktijk" bij Sanopharm Nederland bv

In de eigen locatie van SanoPharm Nederland bv, Prins Hendrikweg 2 te Barneveld op 13, 14 en 15 maart 2009 de workshop "Manuele lymfedrainage in de praktijk" gehouden.

Directeur Dick Kruiniger vertelde: "Direct na het verzenden van de mailing van de Workshop Manuele Lymfedrainage via internet was deze workshop eigenlijk al volgeboekt". Tot volle vreugde van Sanopharm, die zich hiermee een naam weet te vestigen in het organiseren van heel interessante workshops/nascholingen. Voor de toekomst zijn nog diverse andere workshops gepland. (1)

Op deze intensieve workshop van één dag werd eerst de theorie behandeld en de contra-indicaties en in praktijk de grepen en volgorde uitgelegd en geoefend. Alhoewel Duits de voertaal was, was dat geen belemmering voor het goed kunnen volgen van de instructies. Aan het woord was Beate Vielhaber, Heilpraktiker en Masseurin, uit Essen (Duitsland) en werd geassisteerd door Dieter Hemke.

Bij vertrek werd als klap op de vuurpijl de DVD "Das Griffkonzept der Manuellen Lymphdrainage" – Pascoe – verstrekt waarop men op gemak de zaak nog eens door te nemen. Met name de zaken die niet de revue hebben kunnen passeren. Al met al heeft Sanopharm een schitterende dag georganiseerd. Instructeurs, materiaal en catering waren uitstekend.


Manuele Lymfedrainage volgens Vodder

 • Manuele LymfeDrainage is een uiterst lichte beweging van de huid gericht op het voortstuwen van overtollig vocht in de richting van het verloop van het lymfevatsysteem. De uitvoering is opvallend zacht, golvend en ritmisch van beweging en aanraking. (zie de video)
 • Manuele LymfeDrainage heeft een sterke, schoonmakende, ontspannende, pijnverminderend en immunologisch effect op het lichaam.
 • Manuele LymfeDrainage wordt gebruikt voor het optimaliseren van de functie van het lymfevatsysteem. Lymfevaten hebben immers tot taak het uit het lichaamsweefsel verwijderen van stofwisselingsafvalproducten, overtollig water, giftige stoffen, bacteriën, grote proteïne moleculen en vreemde voorwerpen.
 • Manuele LymfeDrainage ontstpant het sympathetische zenuwstelsel, vermindert pijn veroorzaakt door druk van het overtollig vocht in het weefsel, en ondersteunt de activiteit van het immuun systeem.
Ter afsluiting van de massage wordt een ondersteunde Pascoe Lymphdiaral drainagezalf(2) aangebracht. Ook kunnen ondersteunende druppels worden ingenomen in de vorm van Lymphdiaral basistherapeuticum. Beide verkrijgbaar bij SanoPharm bv.


Over manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het verminderen van lymfevocht in het weefsel. Dr. Vodder ontwikkelde deze techniek rond 1930.

Opvallend is dat er vooral gewerkt wordt met rustige huidverschuivingen met een "drukfase" en een "drukloze fase". De drukfase zorgt voor voldoende momentum om de lymfe in het beginnende lymfevat te drukken. De drukloze fase geeft de lymfe in het lymfevatstelsel de gelegenheid in stroming te komen.

De theorie is dat door betere doorstroming van de lymfe tevens de grovere afvalstoffen uit het weefsel kunnen worden afgevoerd. Deze afvalstoffen zijn te groot voor heropname in het bloedvatsysteem. Als het weefsel beschadigd is verstoppen worden grote eiwitten naar de plek getransporteerd. Stagnerende eiwitten zorgen voor een aanzuiging van vocht, waardoor uiteindelijk oedeem (vochtophoping) kan ontstaan.

In tegenstelling tot het bloedvatstelsel is het begin van het lymfevatstelsel geen aaneengesloten systeem. De vaten beginnen met cellen die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Vocht wordt via de capillairen (de kleinste vaten van het bloedvatsysteem) van de bloedbaan in het weefsel gepompt. 90% van het vocht wordt weer opgenomen in de bloedbaan en 10% wordt via het lymfesysteem afgevoerd. Het is in deze 10% dat de grovere deeltjes uit de weefsels worden verwijderd door opname in dit vochtverwijderende netwerk (lymfevatstelsel) en transporteren naar de grote lymfeknopen in buikholte, borstholte, oksels en/of liezen, waar zuivering van het lymfevocht plaatsvindt. Lymfoedeem ontstaat als het weefsel dit vocht niet kan afvoeren.
Vanaf de lymfeknopen in de oksels en hals wordt het lymfevocht naar de plaats achter de sleutelbeenderen getransporteerd, waar de lymfe weer schoon wordt opgenomen in de bloedbaan.

Weefselcellen hebben zuurstof nodig en waar geen doorstroming is, kan geen zuurstof gebracht worden. Door lymfemassage te geven wordt het weefsel en het vochtverwijderende lymfesysteem geprikkeld beter te doorstromen.

Omdat deze massage zo zacht is heeft het ook een stressverminderende uitwerking op het zenuwstelsel. Je ziet de mens heerlijk ontspannen. Deze zachte massage is ook geschikt als stevige massage te pijnlijk is om te ontvangen. Ja, het is zelfs een "heilig moeten" om in die gevallen te masseren.

Eén van de contraïndicaties om te masseren is de mate van "versheid" van de aandoening op de plek. Het mooie van het lymfevatstelsel is dat het onderhevig is aan de wet van Communicerende vaten. En dat betekent dat in massagetaal dat je via behandeling op "afstand" van de aandoening toch invloed kunt uitoefenen op het bedoelde gebied.


(1) Overige Seminar/workshop/nascholing 2009
Organisatie: SanoPharm bv
 • BEWEGUNGSAPPARAT IN NATURLICH PESPECTIVE
  Naturheilverfahren - Diagnostik und Therapie
  Locatie: Hotel Houtrust, Hooglanderveen
  Sprekers: Dr. med. Winfried Miller, Frau Dr. Michaela Bartz
  Zaterdag 26 september 2009
 • IRISDIAGNOSTIEK in de praktijk
  3-daagse workshop
  Intensieve workshop irisdiagnostiek
  Docent: Kay Uwe Kämmerer, Heilpraktiker
  Taal: Duits
  november 2009
 • OPLEIDINGEN 2009/2010
  SiVAS-Auriculo maart - juni 2009
  SiVAS-therapeut (polsdiagnostiek) (3)
  – SiVAS-A 4-daagse cursus september - november 2009
  – SiVAS-B 3-daagse cursus november 2009 - januari 2010
  – SiVAS-C 4-daagse cursus januari 2010 - maart 2010

(2) Pascoe – Lymphdiaral drainagezalf en het Lymphdiaral basistherapeuticum
Lymphdiaral drainagezalf – al dan niet in combinatie met het basistherapeuticum – is een fytotherapeutisch gezondheidsproduct. Lymphdiaral drainagezalf is effectief als percutaan ("op de huid aangebracht") drainagemiddel bij lokale zwellingen van de huid en de slijmvliezen, bij sinusitis en lymfoedeem (bijvoorbeeld postoperatief na mastectomie). Dagelijks 1-3x een beetje zalf op de pijnlijke plek inwrijven en daarna ook op de lymfbanen en -knopen in de hals of lies al naar gelang de locatie van de ontsteking of zwelling.
Lymphdiaral drainagezalf en het Lymphdiaral basistherapeuticum kunnen uitstekend met elkaar worden gecombineerd in de behandeling van ontstekingen en lymfoedeem en blijken uiterst effectief te zijn.

(3) SIVAS-polsdiagnostiek
Bij VAS (Vasculair Autonoom Signaal) vindt de diagnose plaats via de "polsdruk" variatie veroorzaakt door verandering in de bloedvatwand. De therapeut voelt dus de pols van de cliënt.
Het VAS is ontwikkeld door een Franse arts Paul Nogier. Het VAS is een betrouwbare, reproduceerbare reflex op aanraking of op andere prikkels.

hsalomons.com

Geen opmerkingen: