Translate

dinsdag, juni 19, 2007

Wat is gespecialieerde kinesiologie - spiertesten?

 

Het eerste wat je wil weten van een spiertester is ... Wat is spiertesten? Want een spiertester zonder spiertesten is als een vis zonder water.

Het mechanisme is eenvoudig!
Je maakt gebruik van een hefboommechanisme. Spier(groep)en zijn via pezen vastgehecht aan de botstructuur. Door de botten (armen en benen) zo te plaatsen dat de spier(groep)en in de gewenste positie komen en de armen of benen zo te bewegen dat de spier(groep) zich moeten verlengen. Neem nu waar of er beweging in zit of niet.

1. Breng de te testen spier in een verkorte positie.
Dat betekent dat je de arm of het been zo plaatst dat het begin- en eindpunt van de spier zo dicht mogelijk naar elkaar komen, zodat de spier zich kan ontspannen.

2. Breng spanning in de spier door de spier te bewegen in haar lengterichting.
Dat betekent dat je de arm of  het been in die richting beweegt dat het begin- en eindpunt van elkaar afbewegen, zodat de spier zich moet verlengen.

3. Verlengt de spier zich of niet.
Dat betekent dat je registereert of de beweging stagneert of niet. Een spiertest waarbij geen beweging wordt waargenomen, wordt "sterk" genoemd. Andersom een spiertest waarbij wél beweging wordt waargenomen, wordt "zwak" genoemd.

Het gaat dus om beweging [zwak] of geen beweging [sterk].

That's all folks.

Kinesiologie in Nederland

Geen opmerkingen: