Translate

dinsdag, maart 06, 2012

Body stress release | communiceren met het lichaam

Beter omgaan met lichamelijke stress

Stress in het lichaam - Goed om kunnen gaan met stress is voornamelijk een lichamelijke ervaring. Als ik bij mijzelf te rade ga en voel hoe het voelt als ik in een stressvolle situatie verkeer, dan merk ik dat ik naast het denken - het maar blijven herhalen van gedachten - ik diverse dingen in mijn lichaam kan voelen. Ik denk daarbij aan pijnen, beperking in ademhaling (volume), verkeerde houding (gespannen), mij gejaagd voelen en "kort lontje" (snel prikkelbaar).

"Soms weet je van voren niet, dat je van achter leeft"

Ik ervaar deze sensaties als ik het gevoel heb de situatie niet onder controle te hebben. Het is duidelijk anders als ik in de "flow" ben. Dan gebeuren dingen automatisch en hoef ik nergens anders aan te denken dan wat ik nog meer kan doen. Als je eerlijk bent tegen jezelf, dan ken ook jij deze situatie ook maar al te goed.

Hoe los ik dit op, voor mijzelf en voor mijn cliënten?

  1. Ik maak onderscheid tussen Denken/Voelen, Lichaam en Intuïtie/Inzicht (Mind Body Spirit).
  2. Ik ben mij ervan bewust dat de oplossing van deze situatie voor handen is, maar dat de volgorde van aanpak om tot de oplossing te komen niet altijd een 1-2-3-tje is. Dus niet altijd in de volgorde 1) Denken/Voelen, 2) Lichaam, 3) Intuïtie/Inzicht.
  3. Ik gebruik mijn vaardigheid om te spiertesten om met Mind Body Spirit te communiceren.

Communiceren met Mind Body Spirit

Ooit ergens in het verre verleden (1989) kwam ik in direct contact met Touch for Health. Dit gebeurde, nadat ik voor mijzelf besloot om te gaan onderzoeken waar het boek "Toets van Gezondheid" nou eigenlijk over ging. Ik had dit boek gekocht in 1980, omdat ik net geïnteresseerd raakte in acupressuur. En in dit boek had ik meridianen (TCM) gezien. Ik las het maar begreep niet was het onderwerp feitelijk was. De tijd was gekomen voor avontuur. En naar het blijkt een avontuur dat tot op heden gaande is en ook nog in de verre toekomst (zoals ik er nu naar kijk).

Het was in de Hof van Axen (Aalden, Drenthe) dat ik mij de kunst van het spiertesten eigen leerde maken. Als je hebt leren spiertesten - danwel spiertesten ondergaat -, ondervind je al snel dat het resultaat van spiertesten niet vrijblijvend is. Je kunt niet anders dan veranderen! Ja, je zult veranderen, omdat je via spiertesten communiceert met Mind Body Spirit. En dit betekent dat je een verdrag met je zelf hebt gesloten dat je zult veranderen.

Wat is anders de noodzaak om communicatie aan te gaan met Mind Body Spirit?!

De kunst van het spiertesten

Wanneer je de kunst van het spiertesten eigen gemaakt hebt - of het ondergaat - dan zul je merken dat de spiertest reageert op je denken. Je "stille" denken/onderbewuste bepaalt de richting waar het onderwerp overgaat. Dit is ook de reden waarom het 1-2-3-tje niet opgaat, omdat het onderbewuste aangeeft in welke volgorde het het probleem wil duidelijk maken.

De kunst van het spiertesten is dus
  1. het correct leren spiertesten;
  2. het leren interpreteren van de informatie dat het onderbewuste ter tafel wil brengen [Op een bepaalde manier kun je Denken/Voelen op zich interpreteren als het onderbewuste];
  3. het aanbieden van de gewenste correctie.

Dus om bij het onderwerp te komen ... Body Stress Release vrij vertaald is het "loslaten van spanning in het lichaam". Dat kun je doen door lichaamsoefeningen te doen. Omdat Bod/Lichaam voor mij de drieeenheid Mind Body Spirit vertegenwoordigt, kun je het ook doen door anders naar dingen te kijken (denken, inzicht) en uiteindelijk dingen anders te ervaren. Het is niet voor niets dat het onderbewuste bepaalde dingen doet. Het is alleen zaak om uit te vinden wat de volgorde is die het meest van toepassing is in deze situatie. En de beste methode die ik ken, is via spiertesten.

Voorwaarde voor verandering is dat je in trance gaat

In de loop der jaren heb ik diverse richtingen van gespecialiseerde onderzocht - Touch for Health, Three in One Concepts, Blueprints, Applied Physiology - en deze in mijn werk geïntegreerd. Technieken zoals NLP/hypnose en Reiki, en mijn werkervaring vormen een welkome aanvulling op de mogelijkheden die ik heb om (body) stress release aan te kunnen bieden.

Zoals gezegd, is het belangrijk dat je met spiertesten in contact treedt met je onderbewuste. En de enige situatie waarin een optimaal contact kan worden gemaakt, is als je in staat bent om jezelf diep te ontspannen. Je gewoon te laten gaan door je diep te ontspannen. Of zover je kunt. Want spiertesten is niet vechten, maar communiceren. En als het je lukt om dieper ontspannen, dan zul je merken dat je dieper gaat ademhalen en je raakt meer in contact met je lichaam. Je wordt je meer bewust van je lichaam. Je komt helemaal tot je zelf, je raakt in trance. Niets engs, je bent.

Het is de kunst van de spiertester (practitioner) om de spiertestreactie te veranderen, wanneer je denkt (bewust/onbewust) aan de situatie die nu gaande is in leven. En omdat spiertesten de wijze is hoe we communiceren met het onderbewuste, weten we door de verandering in de spiertestreactie dat het onderbewuste anders reageert op de situatie. Het is aan de testpersoon om te ervaren hoe deze verandering zich in het dagelijks leven kenbaar maakt.

Want ... verandering is er hoe dan ook.

Noot: Het is een standaard test van mij om het lichaam uit te dagen of dit ook in alle gebieden van de tijdlijn (verleden-heden-toekomst-altijd-gegrond) van toepassing is. Zo niet dan gebruik ik dezelfde correcties.

Huib Salomons, Apeldoorn
Practitioner Gespecialiseerde Kinesiologie

Geen opmerkingen: