Translate

woensdag, januari 05, 2011

Aanraken voor gezondheid | stresssbehandeling | Touch for Health

Burnout-verschijnselen te lijf gaan

Touch for Health HandboekMet andere woorden kom weer terug in je lichaam! Bij stressbehandeling kan het belangrijk zijn om je te laten aanraken voor gezondheid. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je hier niet aan wilt overgeven als je niet aangeraakt wil worden. Dat is logisch, maar wat ook logisch is, is dat je je kunt voorstellen dat als je je "niet lekker in je vel voelt", dat je weer probeert contact te krijgen met je lichaam.

Deze herkenning is gebaseerd op de kennis dat we de combinatie zijn van van Mind Body Spirit. Het lichaam is de fysieke kant van deze combinatie. Je kunt er simpelweg niet onderuit.

Als je emotioneel (Mind = Denken-Voelen) in de put zit, kom dan terug naar de aarde door je te laten aanraken. Dit is veelal het geval als je verschijnselen van burnout ondervindt. Dit is geen opdracht, maar een feit.

"Een boom haalt zijn zuurstof uit de lucht, maar zijn water en voeding uit de aarde".

Er zijn verschillende manieren om weer terug te komen in je lichaam. Om je lichaam weer lekker te laten voelen of tenminste je lichaam te voelen. Denk aan haptonomie, Reiki, massage, acupunctuur, EFT en de combinatie van dit alles is Touch for Health.

Aanraken voor gezondheid

Toen het boek "Toets van Gezondheid" in 1980 op de markt kwam, was ik een van de velen die het boek sindsdien hebben aangeschaft. Dit boek was jarenlang de Nederlandse handleiding bij cursus "Touch for Health". Het geeft aan dat er een verband bestaat tussen specifieke spieren en hun specifieke meridianen uit de Traditional Chinese Medicine (TCM: Acupunctuur).

Tegenwoordig is er een nieuwe versie uit: "Touch for Health handboek", ISBN 9069635941.

Een andere vertaling voor Touch for Health is "aanraken voor gezondheid". Het mooie van deze vertaling is dat het recht geeft aan dat wat we doen. Je laat je immers aanraken [ook wel: spiertesten en vasthouden] om jezelf weer in balans te voelen, want door te spiertesten kun je uitvinden welke punten op de acupunctuurmeridianen je kunt aanraken (vasthouden danwel masseren) om de spier weer "normaal" te laten testen. Er zijn natuurlijk andere mogelijkheden die een spiertest "normaal" laat testen, als in "in homoeostase". Denk daarbij aan Neurolymphatische punten, Neurovasculaire punten, Voorhoofd-Achterhoofd Aanraking.

Geloof het of niet, maar een lichaam in homoeostase heeft de basisvoorwaarden om je snel weer in balans te Denken-Voelen. Dus kom terug in je lichaam, "maak weer contact met je aarde" en laat je Aanraken voor Gezondheid!

Huib Salomons, Apeldoorn
orthokin.nl




dinsdag, januari 04, 2011

Burnoutverschijnselen wat en hoe met Gespecialiseerde kinesiologie

Op www.dokter.nl kwam ik volgende beschrijving tegen van iemand met Burnout-verschijnselen:

"Waar ik mee zit is dat ik iedere dag super-nerveus ben. Zenuwen gieren door mijn bloed, moeilijk om te slapen en om te functioneren. Daarnaast moeite met mensen om me heen en gesprekken voeren. Geluid is een hel! ..." [http://snipurl.com/1rsukm]

Hoe zou ik deze Burnout-verschijnselen aanpakken vanuit mijn tak van "sport" [Gespecialiseerde Kinesiologie].


Met Gespecialiseerde Kinesiologie richt de practioner zich op het geheel van Mind Body Spirit [ook wel: Denken-Voelen Lichaam, Intuïtie-Geest]. Ik zal vragen de persoon de schoenen uit te trekken en zo op de tafel te gaan liggen. Daarna zal ik beginnen te spiertesten met de armen, benen en voeten van de persoon. Deze test is een vast "ritueel" tijdens de hele sessie, want op basis van de uitslag bepaal ik wat ik als volgende ga doen!


Als ik mij afstem op deze persoon - want dat doe je als je aan het spiertesten gaat -, dan heb ik bij deze persoon een sterke indruk achter de rug. Ik weet dat het gaat over een bepaalde periode in het leven van de persoon, want ik kan de persoon vanuit het verleden naar die periode laten kijken.
Ik zal deze persoon zijn lichaam willen laten beleven als in haptonomie en/of Reiki en wel specifiek de rug. De persoon zal zich bewust worden van emoties die bij hem spelen, want zijn buikholte speelt hierna op.
Als ik mij afstem op de persoon met betrekking tot geluid, dan kom ik uit bij de nek en zal daar rust willen creëren met Reiki of soortgelijk. Een en ander wil niet zeggen dat ik een Reiki-master ben, maar dat ik met mijn en zijn aandacht bij die gebieden zal werken aan het oplossen van spanningen, die ik aldaar gewaar word.
Ook zal ik aandacht schenken aan de "betekenis" van de periode en het loslaten van die ervaring.


Voor de rest zal ik met de Stroom meegaan en correcties aanbieden, zoals Mind Body Spirit ze van mij wenst te ontvangen. Want spiertesten is het herkennende deel van de actie, de correcties zullen de verandering in de uiteindelijke beleving van de persoon moeten realiseren.


In principe vraag ik de persoon in eerste instantie drie keer op tafel te komen liggen, waarna hij vrij is om objectief te kunnen zeggen of deze werkwijze iets voor hem is of niet. Natuurlijk mag hij vaker komen, maar ik ben realist genoeg om te herkennen dat ook mijn werkwijze niet heilig is.


En dit is dan een voorbeeld van hoe ik met deze persoon zal omgaan. En zoals iedereen anders is, zo geeft de spiertest telkenmale aan welke weg we zullen bewandelen. Want ik kan me nu wel afstemmen op de persoon, maar dat wil niet zeggen dat Mind Body Spirit direct in staat is om deze weg te bewandelen. Misschien zal er uiteindelijk eerst een inleidend traject moeten worden bewandeld.


Ik heb verschillende methoden van werken en afhankelijk van de persoon wordt een of een combinatie van methoden toegepast. Zo kan ik Hypnotisch/NLP technisch werken, ik kan me puur richten op Bodywork/Shiatzu en sinds kort zet ik ook APS therapie in.


Zoals het met alles gaat, je moet het eerst meegemaakt hebben om erover te kunnen oordelen!


Huib Salomons, Apeldoorn